Opzet van de oefening

In deze sectie zullen de strategieën uit het vorige deel toegepast worden op een specifieke regio in Vlaanderen. Door middel van een conceptuele oefening zal onderzocht worden wat een microgrid kan betekenen voor het hedendaagse elektriciteitsnet in Vlaanderen.

De mediahype rond het afschakelplan wordt hier beschreven en het is duidelijk dat het elektriciteitsnet niet robuust is. Door problemen aan verschillende kernreactoren was er een reële kans dat er tijdens de piekmomenten geen stroom meer uit het stopcontact zou komen in bepaalde zones van het land.

“Haven Gent valt uit nieuwe afschakelplan elektriciteit”
De Tijd, 01-07-2015

Bij de afbakening van deze zones werd volgens de netbeheerders vooral rekening gehouden met wat technisch mogelijk was. Toch bleek het mogelijk om het afschakelplan aan te passen toen bleek dat het afschakelen van bepaalde zones een te grote impact zou hebben op het land. Begin juli 2015 verscheen het bericht dat de haven van Gent en de luchthavens van Luik en Charleroi niet meer zouden opgenomen worden in het nieuwe afschakelplan voor de winter van 2015-2016. De grote economische schade die hierdoor zou ontstaan, lag aan de basis van deze wijziging.

Het afschakelplan kan op deze manier nog ettelijke malen aangepast worden, maar is er geen andere manier om met dit probleem om te gaan? Kan het organiseren van de elektriciteitsproductie en -consumptie op een lokaal schaalniveau hier misschien een bijdrage in hebben?

Terug                    Verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Translate »