Combinatie wind en zon

Een productiepark met enkel windenergie of enkel zonne-energie blijkt onmogelijk te zijn. Maar de combinatie van deze twee levert misschien wel wat op?

In het hedendaagse elektriciteitsnet wordt de opgewekte wind- of zonne-energie eerst op het elektriciteitsnet gezet en wordt het vervolgens getransporteerd naar de verbruikers. De wind- en zonne-energie komt dus terecht in een energiemix samen met kernenergie, gas, kolen, waterkracht… Wanneer er weinig zon of wind is, zal dit tekort opgevangen worden door andere energiebronnen waardoor er steeds een evenwicht is tussen vraag en aanbod. Het is bovendien perfect mogelijk dat een verbruiker elektriciteit krijgt die geproduceerd is in een kerncentrale terwijl de energieleverancier van deze verbruiker niet Electrabel is (de enige eigenaar van kerncentrales in België). Alle geproduceerde elektriciteit wordt dus als het ware in een gezamenlijk pot (= het hoogspanningsnet) gestoken en iedereen die elektriciteit nodig heeft kan die eruit halen.

“Heel wat bedrijven in de haven wekken met zonnepanelen zelf stroom op. Die lokale energieproductie wordt mee afgekoppeld als de haven zonder stroom wordt gezet.”
Het Standaard, 27-12-2014

Doordat alle geproduceerde elektriciteit eerst op het elektriciteitsnet wordt gezet, zullen burgers of bedrijven die zonnepanelen geïnstalleerd hebben bij een afschakeling ook zonder stroom vallen. Het lokaal netwerk dat gecreëerd wordt bij afschakeling zal geen evenwicht kunnen waarborgen tussen vraag en aanbod waardoor dit niet kan functioneren. Dit zet echter wel aan tot nadenken:

“Wat als het evenwicht tussen vraag en aanbod in de afgeschakelde zone wél op ieder moment kan gewaarborgd blijven zodat dit lokaal netwerk wel kan blijven functioneren?”

In dit laatste scenario wordt de lokaal opgewekte energie getransporteerd door middel van een kleiner net, iets wat in de literatuur beschreven wordt als ‘microgrid’. De grote uitdaging voor dit scenario is de balans vinden tussen vraag en aanbod. De belangrijkste randvoorwaarde voor het hedendaagse elektriciteitssysteem is dat er steeds evenveel elektriciteit verbruikt moet worden als op het net moet worden gezet. Ook bij een kleiner elektriciteitsnet zal deze randvoorwaarde blijven gelden, maar het is minder evident dan bij het hedendaagse elektriciteitsnet om te voldoen aan deze voorwaarde. De energiemix in het hedendaagse elektriciteitssysteem beschikt over energieopwekkingssystemen, zoals gascentrales, die eenvoudig en relatief snel aan- of uitgeschakeld kunnen worden in geval van een tekort of overvloed aan elektriciteit. In het geval van een lokaal elektriciteitsnet bestaande uit duurzame energiebronnen zal de productie van wind of zonne-energie niet eenvoudigweg aan- of uitgeschakeld kunnen worden en als er geen wind of zon is dan wordt er eenvoudigweg ook geen elektriciteit geproduceerd.

De balans tussen vraag en aanbod zal dus op een andere manier moeten gewaarborgd worden. De sleutel hiervoor kan gevonden worden bij het bufferen van elektriciteit.

Terug                    Verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Translate »