Zon

Het zonnepaneel als object

Sinds het begin van de 21ste eeuw werd het voor de particulier mogelijk om zelf zonnepanelen te installeren en zo zijn eigen elektriciteit op te wekken. Door middel van subsidies werd het installeren van zonnepanelen sterk gepromoot waardoor het aantal zonnepanelen vanaf 2008 sterk gestegen is.

Vanaf 2012 werden deze subsidies geleidelijk aan afgebouwd wat resulteerde in een stagnatie van het aantal zonnepanelen (zie onderstaande grafieken).

Aantal installaties van zonnepanelen in België (VREG, 2015) (CWaPE, 2015) (BRUGEL, 2015)

Aantal installaties van zonnepanelen in België (VREG, 2015) (CWaPE, 2015) (BRUGEL, 2015)

Doordat de overheid het plaatsen van zonnepanelen promoot, wordt dit in de meeste gevallen vrijgesteld van de vergunningsplicht. Het is dus voor de burger relatief eenvoudig om zonnepanelen te installeren en protest door omwonenden zoals bij windmolens komt hier slechts zelden voor.

Het zonnepaneel als energiebron

Op dit moment is het geïnstalleerd vermogen uit zonnepanelen in België meer dan 3 GW (zie onderstaande grafiek) en er liggen meer dan 350 000 installaties van zonnepanelen verspreid over heel België (zie bovenstaande grafiek).

Geïnstalleerd vermogen zonnepanelen in België (VREG, 2015) (CWaPE, 2015) (BRUGEL, 2015)

Geïnstalleerd vermogen zonnepanelen in België (VREG, 2015) (CWaPE, 2015) (BRUGEL, 2015)

Hieruit kan dus vastgesteld worden dat zonne-energie als decentrale energieproductie al sterk aanwezig is in België. Dit kan bovendien ook visueel vastgesteld worden in het straatbeeld van bijna elke gemeente in België.

Zonne-energie sterk weersafhankelijk en ze genereren ’s nachts geen elektriciteit. Ook wanneer het bewolkt is, zal er minder elektriciteit geproduceerd worden dan bij een heldere hemel. Een productiepark waarbij enkel gebruik gemaakt wordt van zonne-energie is dus onmogelijk in een land als België. Ook wanneer de zon niet schijnt, zal er vraag zijn naar elektriciteit en moet er stroom op het net gezet worden om het evenwicht tussen vraag en aanbod te kunnen waarborgen.

Net zoals bij windenergie is het hier ook noodzakelijk dat andere energiebronnen deel uitmaken van het productiepark om op elk moment het evenwicht tussen de vraag en het aanbod van elektriciteit te kunnen waarborgen.

Terug                    Verder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

Translate »